ΔΤ Ασφαλιστικό

20/02/2020

Υπόμνημα με τις προτάσεις του για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατέθεσε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης –«Νέοι Ορίζοντες».

    «Βασική αρχή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου πρέπει να είναι η αναπτυξιακή προοπτική. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία ανέδειξε το ασφαλιστικό σε… φορολογικό σύστημα εξουθενώνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις», επισήμανε, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα ο πρόεδρος του ΣΕΘ-Νέοι Ορίζοντες, Ιωάννης (Στάθης), Φωτιάδης προσθέτοντας πως «το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να είναι βιώσιμο, λειτουργικό και αξιόπιστο και όχι μια συρραφή διατάξεων προηγούμενων νόμων και αποσπασματικών μέτρων». Ο ίδιος σημείωσε ακόμη πως «αν δεν υπάρξει ριζική μεταρρύθμιση -η οποία θα στηρίζεται στην ανάπτυξη της οικονομίας και δεν θα έχει πρόσκαιρο και εισπρακτικό χαρακτήρα- τότε θα εξακολουθήσουμε να μιλάμε για μια βραδυφλεγή βόμβα παρά τις θυσίες εργοδοτών, εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών. Και οι υπέρογκες εισφορές θα εξακολουθήσουν να μην πιάνουν τόπο και να μην έχουν τον ανταποδοτικό χαρακτήρα που προβλέπει ο νόμος». Οι προτάσεις Κωδικοποιώντας τα κυριότερα σημεία- προτάσεις του υπομνήματος ο κ. Φωτιάδης θεωρεί αναγκαίες τις εξής παρεμβάσεις:

1. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζομένους μας, αλλά και ουσιαστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

2. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που ήδη είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

3. Επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών οι οποίοι δίνουν αγώνα για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και την ίδια στιγμή βλέπουν τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» να κάνουν πάρτι σε βάρος τους. Προτείνεται ένα σύστημα εκπτώσεων για τη συνεπή καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων.

4. Έξτρα έκπτωση επί των εργοδοτικών εισφορών για νέες προσλήψεις εργαζομένων.

5. Στήριξη του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης με πλήρη φοροαπαλλαγή για τις ιδιωτικές ασφαλίσεις. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα στηριχτεί ο τρίτος πυλώνας τον οποίο επιδιώκει και η κυβέρνηση και ο οποίος θα συμβάλλει στην αύξηση των συντάξεων.

6. Στο «μέτωπο» των συντάξεων θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποκατάσταση της ισονομίας η οποία καταλύθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλιστεί (μέσω του συστήματος των τριών πυλώνων) ένα ποσοστό αναπλήρωσης που δεν θα είναι κάτω 70%-75%.

7. Επανεξέταση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Η οριζόντια αύξησή τους για όλους από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει αδικίες κι έχει κλείσει τις «πόρτες» της αγοράς εργασίας για τους νέους υψηλών προσόντων οι οποίοι επιλέγουν τον δρόμο της φυγής στο εξωτερικό. Προτείνεται συνταξιοδότηση με 40 χρόνια ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

8. Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τους επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να κλείσουν τα βιβλία τους για να συνταξιοδοτηθούν λόγω οφειλών σε Εφορία και Ταμεία.

9. Εξορθολογισμός –και σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσει κατάργηση- των τελών και προσαυξήσεων για τη μη έγκαιρη καταβολή εισφορών.

10. Άμεση κατάργηση του δώρου ενσήμου Χριστουγέννων, Πάσχα, αδειών

11. Άμεση κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

12. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και των αποθεματικών των ταμείων.

13. Θεσμοθέτηση νέων πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία από άλλες πηγές.