Ποιο θα είναι το κόστος της πανδημίας

07/03/2021

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο και θα αρχίσει η σταδιακή επιστροφή της οικονομίας και κοινωνίας στην κανονικότητα, εκτίμησε o πρόεδρος της Grant Thornton Greece, Νίκος Καραμούζης.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη:

-Το δημόσιο χρέος θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 35δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το 210% του ΑΕΠ στο τέλος του Q1 2021. Κύρια πηγή επιβάρυνσης τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών ύψους 27δισ. και η δραματική μείωση των δημοσιονομικών εσόδων λόγω της ύφεσης.

-Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κοντά στα 30δισ. ευρώ πριν αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

-Ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετες υποχρεώσεις, ύψους κατ’ εκτίμηση 16δισ. ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνονται νέα δάνεια 8δισ., επιστρεπτέα προκαταβολή 4-5δισ. (σ.σ. ο Καραμούζης εκτιμά πως θα υπάρξει τελικά 50% διαγραφή επιστρεπτέας προκαταβολής) και συνολικά 8,3δισ. από αναστολή πληρωμής φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, τόκων και χρεολυσίων, σύνολο.

Η πρόκληση για την επόμενη μέρα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Grant Thornton, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δούλεψαν θετικά, απέτρεψαν δηλαδή μια κατάρρευση της οικονομίας.

Οσον αφορά στην οριστική εξυγίανση υπερδανεισμένων νοικοκυριών ή επιχειρήσεων, όπως τόνισε, μια σημαντική προϋπόθεση είναι να γίνονται βιώσιμες ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις και απομειώσεις οφειλών, αλλά είναι επίσης καθοριστική και η συμμετοχή του οφειλέτη στην προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών του.

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε, «η οριστική αντιμετώπιση της υπερχρέωσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν μπορεί να γίνει μόνο με ρυθμίσεις και απομειώσεις υποχρεώσεων. Χρειάζονται να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά τα νέα επενδυτικά κεφαλαία και η διαθέσιμη ρευστότητα σήμερα στην αγορά. Χρειαζόμαστε, όμως, και μία μακρά περίοδο υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.

Το τελευταίο είναι απαραίτητα για να γίνει το χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο να δημιουργηθούν με ταχύτητα νέα εισοδήματα, κέρδη, αυξανόμενος τζίρος, ανατίμηση της αξίας των ενυπόθηκων εξασφαλίσεων, εξαγωγές, επενδύσεις, απασχόληση.

Αυτή είναι η βασική οικονομική πρόκληση της κυβέρνησης και όλων μας για την επόμενη μέρα. Δηλαδή το πως η χώρα μας μετά την πανδημία θα μπορέσει να οργανώσει μία άνευ προηγουμένου επενδυτική και οικονομική άνοιξη, υψηλών ρυθμών ανάπτυξης (>3%) για την επόμενη δεκαετία, ώστε να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται διεθνώς με την ψηφιοποίηση και τη νέα τεχνολογία, τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία και την ανάπτυξη των νεών αγορών της Άπω Ανατολής».